Κατσικίσιο γάλα - Ένας μικρός θησαυρός


Όλα τα γάλατα αποτελούνται από νερό, λακτόζη, λίπη, πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά. Αν και κάποια γάλατα έχουν ίδιο μακροδιατροφικό προφίλ, στην πραγματικότητα διαφέρουν πολύ. Το κατσικίσιο γάλα έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες σε σύγκριση με το αγελαδινό.

Μπορεί το αγελαδινό γάλα να έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά, αλλά το κατσικίσιο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος λόγω της πιο εύπεπτης σύνθεσής του.

Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους.


· To κατσίκι είναι από τα ζώα που απαραίτητα εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό.

· Το κατσικίσιο γάλα έχει ίση και ανώτερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό.

· Ένα βασικό προτέρημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι η ομοιότητά του με το μητρικό γάλα. Η χημική του σύνθεση, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα συγκριτικά με το αγελαδινό, το κάνει πιο εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

· Προτείνεται σε αυτούς που εμφανίζουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των πρωτεϊνών του (καζεΐνη, λακτολβουμίνη). Η καζείνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’αυτό και απορροφάται πιο εύκολα. Η καλύτερη απορρόφηση προσδιορίζει και την καλύτερη ποιότητα.

· Χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασης του, έχει δηλαδή μικρότερα λιποσφαίρια που διασπώνται  εύκολα από τα ένζυμα του εντέρου.

· Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.

· Περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης από το αγελαδινό γάλα.

Περισσότερα άρθρα μας: