Δώστε στα παιδιά σας αγνά, παραδοσιακά, ελληνικά γιαούρτια, χωρίς προσμείξεις με γλυκές ουσίες

Αυτή η έρευνα ανέλυσε την διατροφική αξία 921 προϊόντων γιαουρτιού σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Βρήκε καταρχάς ότι η ποικιλία στις συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών και στην διατροφική αξία ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα είναι τεράστια. Δηλαδή δεν είναι όλα όσα λέγονται “γιαούρτια” γιαούρτια, ως προς την αξία τους.

Βρήκε ακόμα ότι η μέση συγκέντρωση σε απλά σάκχαρα στα παιδικά γιαούρτια ήταν 10.8 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια γιαουρτιού, στα φρουτο-γιαούρτια 11.8 γραμμάρια στα 100, και τα σάκχαρα αντιπροσώπευαν πάνω απο το 45% της συνολικής ενέργειας – θερμίδων της τροφής. Συγκεντρώσεις και ποσοστά υπερβολικά, που ανήκουν στην κατηγορία των “γλυκών”, πολύ πάνω από τα “υγιεινά” προϊόντα τα οποία δεν πρέπει να έχουν πάνω από 5γρ ανά 100 γρ τροφής απλά σάκχαρα και δεν πρέπει να προέρχεται η ενέργειά τους πάνω από 20-30% από απλά σάκχαρα.

Βρήκε επίσης ότι τα φυσικά ή ελληνικά γιαούρτια είχαν δραματικά λιγότερη συγκέντρωση απλών σακχάρων, κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια ως επί το πλείστον λακτόζης – και όχι των άλλων απλών σακχάρων φρουκτόζη σουκρόζη κλπ – ανά 100 γραμμάρια της τροφής.

Επιπλέον, 55% των γιαουρτιών χαμηλών λιπαρών είχαν υψηλές συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, 10-20 γραμμάρια ανά 100γρ.

Συμπεράσματα των ερευνητών:

Αν και το γιαούρτι γενικά θεωρείται υγιεινή τροφή, υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία εκεί έξω που κάποια που ονομάζονται “γιαούρτια” δεν είναι υγιεινή τροφή.
Κάτω από 2% των παιδικών γιαουρτιών έχουν χαμηλό ποσοστό σε σάκχαρα ώστε να θεωρούνται υγιεινές τροφές για τα παιδιά.

Επιβάλλεται να γίνει μείωση των ελεύθερων σακχάρων στα γιαούρτια από τη βιομηχανία.

Συμπεράσματα δικά μου:

Δώστε στα παιδιά σας από νωρίς αγνά, παραδοσιακά, πλήρη λιπαρών, του χωριού, ελληνικά γιαούρτια, χωρίς προσμείξεις με γλυκές ουσίες. Γιαούρτια αληθινά που παράγονται από πραγματικό γάλα και όχι σκόνες.

Το μωρό θα φάει ότι συνηθίσει. Αν γευτεί συστηματικά την γλυκιά γεύση στην τρυφερή ηλικία που μορφοποιείται το γευστικό του αισθητήριο – 6 μηνών με 2 ετών – θα συνηθίσει στη γλυκιά γεύση, στα junk food και δεν θα θέλει να φάει γεύσεις άγλυκες ή που πικρίζουν.

Σε αυτήν την ηλικία τουλάχιστον μην κάνετε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα.

Στόχος δεν είναι να τρώει ποσότητα ή ότι να ‘ναι.

Στόχος είναι να ξεκινήσει σωστά, να χτίσει θεμέλια.

Περισσότερα άρθρα μας: